COVID-19 - pre viac informácií kliknite tu
Dnes je štvrtok 28. januára 2021. Sviatok má Alfonz zajtra má sviatok Gašpar .  

Domovská stránka
Ochrana osobných údajov
Nemocnica
Služby
Nadácie
Pre pacientov
Mediálne centrum
Pracovná zdravotná služba
Projekty EÚ
Výskum a vývoj
Protikorupčná linka
Podávanie sťažností
Etický kódex
COVID-19
Všeobecné obchodné podmienky

    


Domovská stránka arrow Mediálne centrum arrow Nemocnica v médiách arrow ZOZNAM.SK: Upravte tradície a doprajte si zdravé Vianoce
ZOZNAM.SK: Upravte tradície a doprajte si zdravé Vianoce Formátovať pre tlač

30 december 2011    

Dátum vydania: 23.12.2011 
Rubrika / relácia: Chudnutie a výživa
  

Hoci je štedrovečerný stôl väčšiny Slovákov plný nezdravých jedál, podľa odborníkov stačí jemne zmeniť tradície a človek sa môže najesť zdravo a dosýta.

"Tradičné jedlá sú, samozrejme, ťažšie stráviteľné s vyšším obsahom energie. Či už je to vyprážaný kapor, prebytok sladkostí alebo mastnejšie údené mäso. Každý si musí sám povedať, či chce zostať verný týmto tradíciám alebo je ochotný si ich trošku pozmeniť a urobiť odľahčenejší variant jedál,“ uviedol odborník na zdravú výživu Peter Minárik.

"Tradičnú štedrovečernú večeru tvorí kapustnica, vyprážaná ryba, zemiakový šalát a sladkosti. Ryby sú považované za zdravé mäso, predovšetkým tie divo žijúce, pretože ryby z umelých chovov sú často kŕmené všeličím nezdravým, čo sa premieta aj do kvality ich mäsa," vysvetlil prednosta III. internej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice a LF UPJŠ Daniel Pella.

Minárik radí namiesto vyprážania pripraviť rybu na prírodno, napríklad jednu z najzdravších rýb na svete - lososa, prípadne na Slovensku veľmi populárneho pangasia.

"Kapustnica nie je nezdravé jedlo, pokiaľ to nepreženieme s množstvom údeného mäsa a mastnej klobásy. Horšie je to už so zemiakovým šalátom a sladkosťami, no aj pri tých sa dá nájsť zlatá stredná cesta," povedal Pella. Zemiakový šalát sa dá pripraviť aj bez majonézy, prípadne ju nahradiť bielym jogurtom.

Pri sladkostiach radí Pella nahradiť margarín a biely cukor maslom, tvarohom, ovocím a čokoládou s vysokým obsahom kakaa. Čím viac druhov koláčov urobíme, tým viac ich aj zjeme. Treba si uvedomiť, že ak upečiete desať druhov koláčov a z každého ochutnáte po dva kúsky, tak ste zjedli 20 kusov pečiva.

"Ľudia, ktorí sa snažia schudnúť a vianočné sviatky by im snahu mohli narušiť, by mali zjesť len pár kúskov pečiva a potom to napríklad doplniť ovocím alebo z odtučneného tvarohu pripraveným netradičným ľahkým jedlom," uviedol Minárik, ktorý tiež radí milovníkom sladkého pripravovať si napríklad "miláčik bez tuku". Ide o odtučnený tvaroh zmiešaný s vanilkovým cukrom, ozdobený ovocím či nastrúhaným orieškom.

Obaja odborníci sa zhodujú, že rekreačný šport či prechádzky v prírode majú počas sviatkov ešte väčší význam, než inokedy. "Ak vás navštívia priatelia či rodina, choďte do prírody a rozprávajte sa a vymieňajte si zážitky pri pohybovej aktivite," dodal Minárik.

Pridal: RNDr. Jaroslava Oravcová    
   
< Predchádzajúce   Ďalšie >
Právno-personálne inform.
Verejné obstarávanie
Nehnuteľný majetok
Tlačivá
Faktúry a objednávky
Pre zamestnancov

 
Najnovšie
Najčítanejšie

 

 
 


Louis Pasteur

©2000-2020 UNLP Košice
ISO 9001 ISO 9001