COVID-19 - pre viac informácií kliknite tu
Dnes je utorok 26. januára 2021. Sviatok má Tamara zajtra má sviatok Bohuš .  

Domovská stránka
Ochrana osobných údajov
Nemocnica
Služby
Nadácie
Pre pacientov
Mediálne centrum
Pracovná zdravotná služba
Projekty EÚ
Výskum a vývoj
Protikorupčná linka
Podávanie sťažností
Etický kódex
COVID-19
Všeobecné obchodné podmienky

    


Domovská stránka arrow web arrow Tlačové správy arrow Nadmerná konzumácia červeného mäsa môže viesť k rakovine hrubého čreva
Nadmerná konzumácia červeného mäsa môže viesť k rakovine hrubého čreva Formátovať pre tlač

25 november 2020    

Na raňajky šunka či saláma, na obed obedové menu s mäsom neznámeho pôvodu a na večeru chlieb so slaninou. To je luxus, ktorí si naši predkovia nemohli dovoliť. Mäso sa jedlo oveľa zriedkavejšie, zhruba raz do týždňa a bolo zväčša odchované na vlastnom dvore. Dnes si už
v obchode kúpime mäsové výrobky od výmyslu sveta, ale to, ako a kde tento produkt vznikol, nás zväčša nezaujíma. S konzumáciou živočíšnych tukov by sme to však nemali preháňať. Receptom pre zdravie je pestrá a vyvážená strava.

Image

Mäso ako potravina je zdrojom bielkovín a železa s veľmi dobrou biologickou dostupnosťou. Obsahuje tuk, zinok, vysoký obsah selénu a vitamíny B1, B6 a B12. Morské ryby sú zasa neoceniteľným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre výživu človeka dôležité a pre náš organizmus zdravé. Z hľadiska medicíny a výživy sa mäso a mäsové výrobky stávajú problematické, keď obsahujú veľa tuku a kuchynskej soli. Obzvlášť údeniny obsahujú  vysoký obsah soli a to až 2,5 gramu na  100 gramov mäsa.

Nadmerná konzumácia červeného mäsa môže viesť k rakovine hrubého čreva     

Diskutovanou otázkou je v súčasnosti konzumácie červeného mäsa a vzniku rakoviny hrubého čreva. „Na základe spracovaných metaanalýz sa rizikový efekt konzumácie červeného mäsa, teda bravčového, hovädzieho a baranieho, pre vznik rakoviny hrubého čreva hodnotí stupňom možný. Konzumácia údenín a šunky sa hodnotí stupňom pravdepodobný. Ako zdôvodnenie sa pri tomto mäse uvádza silné zahriatie mäsa, obzvlášť pri pečení a grilovaní. Pri silnom zahriatí vznikajú v mäse škodlivé  rakovinotvorné polycyklické aromatické uhľovodíky a heterocyklické amíny.  Nadmerná konzumácia červeného mäsa podporuje vznik voľných kyslíkových radikálov a podporuje pre organizmus škodlivý oxidačný stres,“ vysvetľuje ústavný dietológ UNLP Košice MUDr. Miroslav Paľko. Dodáva, že ľudia, ktorí nekonzumujú mäso, alebo ho jedia menej, majú nižší výskyt niektorých druhov rakoviny, ischemickej choroby srdca, cukrovky a vysokého krvného tlaku. Majú  menej infarktov a porážok.  

Čo všetko môže byť v pozadí mäsa, ktoré už ako hotový produkt nájdeme v obchode

V súčasnosti sa v našej spoločnosti dostáva do popredia otázka, či je mäso vhodná potravina. Môžu za to viaceré faktory, najmä kritizované praktiky chovu a porážky zvierat chovaných na mäso, otázka ilegálneho užívania antibiotík, rastových hormónov či obsah znečisťujúcich látok v mäsových produktoch a iné aspekty. „Pre človeka sú zo znečisťujúcich látok  nebezpečné ťažké kovy ako olovo či kadmium, ktoré v menšej miere môžu byť aj mäse. V tuku mäsa sa hromadia organické zlúčeniny chlóru a  mnohokrát kritizované polychlorované bifenyly,“ uviedol Paľko.  

Dvadsiaty piaty november bol vyhlásený za Medzinárodný a svetový deň bez mäsa a deň práv zvierat. Jeho vznik iniciovala India v roku 1986. Ľudia sa k tejto problematike stavajú rôzne, pričom dôležitú úlohu zohrávajú tradície či vierovyznanie. Faktom ale ostáva, že ľudia vo vyspelých krajinách jedia v dnešnej dobe oveľa viac mäsa, ako to bolo v minulosti. 

Vyvážená strava je základ

Už starovekí najvýznamnejší lekári Hippokrates zo starovekého Grécka a  Avicenna  z Perzie sa zaoberali vplyvom jedla na zdravie človeka. Vedeli, že jedlo a jeho zložky tvoria základné stavebné materiály pre tvorbu telesných orgánov a tkanív, tvorbu  bazálnej energie potrebnej pre životné pochody,  správnu činnosť srdca, dýchanie,  pre pohybovú aktivitu a rozmnožovanie. Bez jedla by nebolo života.

Pár dobrých rád od odborníka- dietológa MUDr. Paľka:

Vhodné sú potraviny s nízkym obsahom tuku, hlavne živočíšneho a obmedzenie spotreby tučného mäsa a údenín.
- Striedmo jedzte chudé druhy bravčového, hovädzieho a baranieho mäsa
- Uprednostňujte kuracie, morčacie, králičie mäso a ryby
- Kupujte lokálne potraviny a biopotraviny od domácich dobre známych predajcov, nie od veľkých predajcov a nie dovážané produkty. 
- Konzumujte dostatočné množstvo ovocia, zeleniny a potravín pripravených z celozrnných obilnín.
- Obmedzte príjem kuchynskej soli. Slanú chuť nahraďte rôznymi koreniami.
- Uprednostňujte prirodzené potraviny pred  polotovarmi.
- Obmedzte spotrebu cukru. Skúste piť čaj a kávu bez cukru, obmedzte spotrebu sladkostí a sladených nápojov. 
- Vzdelávajte sa v oblasti zdravej výživy. 
- Venujte sa pravidelne pohybovej aktivite, doprajte si dostatok kvalitného spánku, majte veľa priateľov a stále dobrú náladu.

Bezmäsité jedlá sú ľahšie stráviteľné a vhodné ako zmena do vášho jedálnička. Zároveň vedia byť rovnako chutné a sýte, ako jedlá mäsité. Skúste si raz za čas dopriať deň bez mäsa a sami zistite, aký dopad to bude mať na vaše trávenie. Skúste to aspoň dnes na Svetový deň bez mäsa a deň práv zvierat.

Pridal: Mgr. Ladislava Šustová    
Naposledy zmenené ( 25 november 2020 )    
< Predchádzajúce   Ďalšie >
Právno-personálne inform.
Verejné obstarávanie
Nehnuteľný majetok
Tlačivá
Faktúry a objednávky
Pre zamestnancov

 
Najnovšie
Najčítanejšie

 

 
 


Louis Pasteur

©2000-2020 UNLP Košice
ISO 9001 ISO 9001