COVID-19 - pre viac informácií kliknite tu
Dnes je utorok 26. januára 2021. Sviatok má Tamara zajtra má sviatok Bohuš .  

Domovská stránka
Ochrana osobných údajov
Nemocnica
Služby
Nadácie
Pre pacientov
Mediálne centrum
Pracovná zdravotná služba
Projekty EÚ
Výskum a vývoj
Protikorupčná linka
Podávanie sťažností
Etický kódex
COVID-19
Všeobecné obchodné podmienky

    


Domovská stránka arrow Mediálne centrum arrow Tlačové správy arrow Vianoce v zdravšom variante
Vianoce v zdravšom variante Formátovať pre tlač

23 december 2020    

Každá rodina má počas Vianoc svoje zvyklosti a tradície, či už ide o darčeky, vianočný stromček, trávenie voľného času alebo jedlo. Mali by sme si však dávať pozor. Nesprávna životospráva počas voľných dní nám môže spôsobiť veľké komplikácie.  

Image
Foto: Dionýz Kiss

Tradičné jedná ako sú kapustnica, oplátky, med, cesnak, šošovica, zemiakový šalát,  vyprážaný kapor alebo iná ryba. Na východe Slovenska ešte k tomu tzv. bobaľky s makom a mnoho rôznych vianočných koláčov a pečiva.  Ide o potraviny, ktoré nepatria medzi najzdravšie, pretože majú vyšší obsah cukrov a tukov. Všetci  sme v kruhu svojej rodiny, uvoľnení a cítime sa dobre. To je spojené s prejedaním sa a so zníženou pohybovou aktivitou, varujú odborníci na zdravú výživu.  Počas sviatkov by sme sa mali správať tak, aby sme miesto rodinnej pohody netrávili čas v nemocnici  so žlčníkovým záchvatom, vysokým tlakom, zažívacími ťažkosťami či dokonca s otravou alkoholom.    

Tipy, ktorými sa riadiť pri príprave jedál počas Vianoc   

„Začína sa to už v obchode. Odporúčam každému ísť s lístkom, na ktorom sú napísané potraviny, ktoré chcete  kúpiť. Nepodliehajte akciám, ktoré ponúkajú hypermarkety. Nehádžte bez rozmyslenia  do košíkov kilá čipsov, keksy,  sladkostí a veľké balenia sladených nápojov.  Kupujte lokálne potraviny a biopotraviny od domácich dobre známych predajcov, nie od veľkých predajcov a nie dovážané produkty.  Nájdite si svojho mäsiara, ako aj svoj lokálny obchod s ponukou zdravých potravín," radí MUDr. Miroslav Paľko,  diabetológ a ústavný dietológ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice. 

Ďalej odporúča, aby sme hneď ráno po zobudení a krátkej rozcvičke  začali zdravými raňajkami, pretože pokiaľ má telo dostatok výživy od rána, nepodlieha pokušeniam vianočného stola, na ktorom sú celé dni vyložené koláče, arašidy, sladkosti, údeniny a iné vianočné dobroty. „V priebehu dňa  si dajte radšej nakrájané jablká, ošúpané pomaranče, mandarínky či vlašské orechy.  Dajú vám tekutiny, cennú výživu, vitamíny a pomôžu aj zasýtiť. Vlašské orechy uprednostnite pred arašidmi, sú zdravšie a ľahšie stráviteľné," radí MUDr. Paľko.

Zdravšia verzia Vianoc podľa dietológa

Neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného stola je  kapustnica, zemiakový šalát a vyprážaný kapor, iná ryba či rezne.  Kapustnica sama o sebe je zdravá, pokiaľ to nepreženieme s pridaním veľkého množstva soli,  údenín a klobás.  Keď si ju chcete pripraviť diétnejšiu a menej kalorickú,  použite rybacie mäso a pridajte viacej húb.  Pri príprave  zemiakového šalátu  nahraďte  majonézu  jogurtom.   Ryby, ku ktorým patrí aj vianočný kapor, radíme k mäsu, ktoré je zdravé.  Aj tu je ale dôležité nájsť si obchod, resp. predajcov ponúkajúcich kapry voľne  žijúce. Ryby z umelých chovov môžu byť prikrmované látkami, ktoré sú pre človeka nezdravé. A POZOR na kostičky v krku! Aby ste s ňou nemuseli utekať na pohotovosť do nemocnice.

Opatrnosť by mali zvýšiť ľudia s rozličnými ochoreniami  

Na stravovanie a prejedanie  si musia dať pozor zvlášť ľudia,  ktorí trpia nejakým druhom alergie, cukrovkou, chronickými ťažkosťami s trávením,  žlčnikári, ľudia s vysokým krvným tlakom,  srdcovo-cievnymi ochoreniam  a vysokou hladinou cholesterolu. Vianočné koláče a pečivo obsahujú veľa cukru. To je pre náš organizmus škodlivé. „Pri príprave a pečení koláčov  nahraďte  bielu múku za  špaldovú, pohánkovú, alebo celozrnnú pšeničnú. Tradičný kryštalický cukor môžete nahradiť medom,  koláče si môžete zdravšie osladiť aj prirodzene usušeným ovocím.  Jemné pečivo nepečte do hneda, stačí do zlatista, do cesta pridajte surové, nie opražené orechy a semienka.  Rovnako stačí do zlatista vyprážať aj zemiaky. Spálené potraviny obsahujú látky, ktoré potenciálne zvyšujú  riziko vzniku rakoviny," upozorňuje lekár.    

Pozor aj na alkohol

Pri  večerných posedeniach pri televízii  nahraďte chipsy, sladké pečivo, koláče  a chrumky ovocím, sušenými jablkami či tekvicovými semienkami. Obmedzte konzumáciu tvrdého alkoholu, ktorý je veľmi kalorický.  Uprednostnite kvalitné suché biele víno, alebo víno s perlivou vodou. Na Silvestra to neprežeňte so šampanským.

Aj počas Vianoc tak, ako v celom našom živote, platí zákon zachovania energie, ktorý neoklamete nikdy a nikde. Ideálnou  kompenzáciou  vyššieho príjmu kalórií počas Vianoc je jedine ich zvýšený výdaj. Platí a vždy bude platiť pravidlo: Jedzte, no pohybujte sa!  Preto nezabudnite na pohyb,  naplánujte si  prechádzky či akýkoľvek druh športu. Budete sa určite cítiť lepšie a nebudete mať toľko príležitostí k jedeniu, pitiu  a maškrteniu. Hodinka či dve  pohybu denne vám zlepšia náladu, prevetráte si hlavu a pomôžete tak aj svojmu zdraviu.

Zopár dobrých rád na záver    

Počas sviatočných dní neprepadajte lenivosti,  venujte sa rodine, deťom a zvieratám.  Nájdite si čas na dobrú knihu. Vzdelávajte sa v oblasti zdravej výživy.  Doprajte si dostatok kvalitného spánku a majte stále dobrú náladu. Aj keď tohtoročné sviatky budú do značnej miery ovplyvnené ochorením Covid-19 a prísnymi epidemiologickými opatreniami, veríme, že ich prežijete v pokoji a v zdraví a pokiaľ je možné aj v kruhu svojich najbližších.                                                         

Pridal: Mgr. Ivana Vaněková    
Naposledy zmenené ( 25 december 2020 )    
< Predchádzajúce   Ďalšie >
Právno-personálne inform.
Verejné obstarávanie
Nehnuteľný majetok
Tlačivá
Faktúry a objednávky
Pre zamestnancov

 
Najnovšie
Najčítanejšie

 

 
 


Louis Pasteur

©2000-2020 UNLP Košice
ISO 9001 ISO 9001