
Hubárska sezóna je v plnom prúde a potrvá až do novembra. V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice zaznamenali lekári počas tejto jesene zatiaľ tri prípady otravy hubami. Hoci ide o nižší počet než vlani, odborníci upozorňujú, že riziko intoxikácie je stále vysoké a verejnosť by mala byť pri zbere húb mimoriadne obozretná.
„Napríklad kobra okuliarnatá má jed menej účinný ako muchotrávka zelená,“ vysvetľuje MUDr. Lucia Kizeková, MHA, MPH, zástupkyňa prednostu IV. internej kliniky.
Bežné tráviace ťažkosti, či otrava hubami?
„Príznaky otravy závisia od druhu huby, množstva, spôsobu spracovania, ale aj od veku a zdravotného stavu konzumenta. Niektoré huby môžu vyvolávať tzv. neurotoxické príznaky – sucho v ústach, nadmerné slinenie, červenanie v tvári, búšenie srdca, pocity tepla, dezorientáciu či nepokoj. Objavujú sa zvyčajne do dvoch hodín po konzumácii,“ vysvetľuje lekárka.
Medzi najrizikovejšie skupiny patria deti, seniori, chronicky chorí pacienti, tehotné a dojčiace ženy.
Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc
Ak sa po konzumácii húb objavia tráviace ťažkosti – nevoľnosť, zvracanie či hnačka – je nevyhnutné okamžite vyhľadať lekára.
„Pri ľahších otravách podávame infúzie a lieky proti zvracaniu, pri ťažkých prípadoch je potrebná intenzívna starostlivosť, niekedy až dialýza či transplantácia pečene,“ hovorí MUDr. Kizeková.
Pacientom sa odporúča priniesť k lekárovi aj vzorku húb, ktorú konzumovali. Tá sa zasiela do špecializovaného laboratória, pričom liečba začína okamžite a výsledky sú k dispozícii do niekoľkých hodín.
Základné pravidlá pri zbere a konzumácii húb
- Zbierajte a konzumujte iba huby, ktoré spoľahlivo poznáte.
- Vyhýbajte sa príliš starým alebo príliš mladým hubám – môžu byť zameniteľné alebo podliehať rozkladu.
- Huby dlhodobo neuskladňujte a vždy ich dostatočne tepelne upravte.
- Rizikové skupiny (malé deti, tehotné a dojčiace ženy) by huby nemali konzumovať vôbec.
- Pri podozrení na otravu môžete vyvolať zvracanie a podať aktívne uhlie, okamžite však vyhľadajte lekársku pomoc.
Konzumujte huby bezpečne a zodpovedne
„Nemyslím si, že by sme huby mali úplne vyradiť z jedálneho lístka, ale mali by sme jesť len tie, ktoré spoľahlivo poznáme a vždy ich dôkladne tepelne upraviť,“ zdôrazňuje MUDr. Kizeková.
Konzumácia húb je prospešná pre zdravie človeka – obsahujú bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín D, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú imunitu, trávenie, srdce a kosti.
Ak si nie ste istí, či sú vaše huby bezpečné, môžete sa obrátiť na mykologickú poradňu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach, ktorá funguje do 30. októbra 2025.
Viac informácií: Hubárska poradňa – RUVZKE – uvz.
Viac informácií v podcaste UNLP s MUDr. Kizekovou: https://www.youtube.com/watch?v=N6uzFviypEo