Ilustračná foto - personál

Najmladší profesor neurológie na Slovensku

Matej Škorvánek získal najvyšší akademický titul a stal sa najmladším profesorom v odbore neurológie na Slovensku. Vo veku 40 rokov sa pripojil k špičkovým odborníkom v tejto oblasti, čím dokazuje, že neurológia na Slovensku má silné vedecko-personálne zázemie. „Vďaka rozvoju tohto odboru, dnes dokážeme pacientom poskytovať starostlivosť, ktorá bola pred 30 rokmi nemysliteľná,“ hovorí.

V minulosti sa o neurológoch často hovorilo, že dokážu identifikovať diagnózu, no nemali možnosti pacientom výrazne pomôcť. „Dnes to už neplatí. V oblasti cievnych mozgových príhod máme dostupné akútne intervencie a pre pacientov so sklerózou multiplex pribúdajú každý rok nové lieky. Liečba Parkinsonovej choroby pokročila vďaka neurostimulátorom a pumpám, čo výrazne zlepšuje kvalitu života týchto pacientov. Neurológia sa v súčasnosti vyvíja nielen z vedeckého, ale aj z praktického hľadiska, a to priťahuje do tohto odboru mladých odborníkov.“

Matej Škorvánek zdôrazňuje, že neurológia je veľmi aktívny odbor, s veľkým množstvom profesorov a docentov. Slovenská vedecká komunita v oblasti neurológie je na globálnej úrovni veľmi aktívna a dosahuje vysoké publikačné výstupy. Študentská vedecká práca v tomto odbore je tiež veľmi podporovaná, čo prispieva k ďalšiemu rozvoju.

Napriek získaniu profesúry zostáva mladý lekár, neurológ, skromný a považuje titul za vedľajší produkt svojich dlhodobých aktivít. Plánuje pokračovať v práci na zaujímavých projektoch, najnovšie získal prestížny projekt pre excelentných výskumníkov. Neurológia na Slovensku sa tak vďaka odborníkom ako Matej Škorvánek nachádza medzi najprogresívnejšími a najlepšie fungujúcimi odbormi, čo z nej robí atraktívnu oblasť pre ďalších mladých lekárov a výskumníkov.

Medzi profesorov, ktorí si medzi prvými prevzali menovací dekrét od novo zvoleného prezidenta republiky SR Petra Pellegriniho, patrí aj doc. MUDr. Radoslav Morochovič, PhD. Obom kolegom srdečne zablahoželal riaditeľ UNLP Košice MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD., MPH.

„Vaša dlhoročná práca, odborné znalosti a neoceniteľný prínos pre rozvoj medicíny sú inšpiráciou pre nás všetkých. Sme nesmierne hrdí na to, že máme vo svojich radoch takých významných odborníkov. Verím, že Vaša práca bude aj naďalej prínosom nielen pre pacientov, nemocnicu, ale aj pre celé medicínske spoločenstvo. Váš úspech je zároveň odrazom odhodlania a vášne, ktorú vkladáte do svojej profesie, a som presvedčený, že spolu budeme naďalej napredovať k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti pre našich pacientov,“ uviedol Ľuboslav Beňa.

Prezident SR Peter Pellegrini vymenoval v septembri 21 nových vysokoškolských profesorov

Menovacie dekréty im odovzdal v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu. Titul profesora vyjadruje nielen vysokú úroveň profesionálnych schopností, ale reprezentuje aj morálne a ľudské kvality, ktoré spoluvytvárajú profily osobností. Ide o významný medzník v osobnom i profesionálnom živote, začal svoj príhovor prezident.

„Zastupujete rozličné technické i prírodovedné odbory, ale tiež oblasti medicíny, práva a kriminológie či jazykovedy a literatúry. Spája vás však spoločný menovateľ – a tým je vaše poslanie odovzdávať svoje poznatky a skúsenosti ďalším generáciám,“ podotkol prezident. Ich misia však podľa jeho slov nekončí len v prednáškových miestnostiach univerzít. „Výsledky vašej práce, ale aj pôsobenie vašich autorít, sú významné pre celú spoločnosť – tak odbornú, ako aj laickú.“

Ako skonštatoval prezident, túto dobu mnohí označujú ako postfaktuálnu. Jedným z jej hlavných príznakov je podľa neho to, že sa už nediskutuje iba o názoroch či rôznych uhloch pohľadu na vec, ale aj o vedecky stokrát overených faktoch. „Internetový priestor vytvára ilúziu rovnosti a zrazu dáva každému šancu vyjadrovať sa aj v oblastiach, na ktoré nemá žiadnu kvalifikáciu. A už vôbec nie porovnateľnú s tisíckami hodín štúdia a vedeckej práce, ktoré máte za sebou vy všetci.“

„Vzdelanie, šikovnosť našich ľudí a ich odborná erudícia sú jednou z najcennejších strategických surovín, aké dnes Slovensko má. A vašou spoločnou úlohou je túto devízu všemožne podporiť a rozvinúť,“ dodal s tým, že práve profesori majú možnosť urobiť spoločnosť vzdelanejšou, múdrejšou, kvalifikovanejšou a v konečnom dôsledku aj lepšou.

prof. MUDr. Radoslav Morochovič, PhD., v odbore chirurgia

Vysokoškolské štúdium absolvoval v rokoch 1991 – 1997 v odbore všeobecné lekárstvo na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach. V roku 2005 mu bol udelený titul PhD. v odbore chirurgia, titul docent získal v roku 2016 vo vednom odbore chirurgia. Na LF UPJŠ v Košiciach pôsobí od roku 1999. V rámci LF UPJŠ zodpovedá za výučbu predmetov chirurgia 4, urgentná medicína, 1. pomoc, úrazová chirurgia a ortopédia. V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice pracoval od roku 2000 ako chirurg, od roku 2006 pracuje ako úrazový chirurg.

Pán profesor publikoval v niekoľkých vysokoškolských učebniciach vydaných v domácich vydavateľstvách, jeho odborné práce boli citované v zahraničných a domácich publikáciách registrovaných v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS v počte 128.

prof. MUDr. Matej Škorvánek, PhD., v odbore neurológia

Vysokoškolské vzdelanie absolvoval v roku 2008 v odbore všeobecné lekárstvo (MUDr.) na Lekárskej fakulte UPJŠ, neskôr v roku 2014 získal dvojitý titul Philosophiae doctor (PhD.) v odbore neurológia na Lekárskej fakulte UPJŠ a na University of Groningen, Holandsko. Habilitovaný bol pán profesor v roku 2018 v odbore neurológia na tému Klinických aspektov vybraných nemotorických prejavov Parkinsonovej choroby. Od roku 2008 pôsobí na Neurologickej klinike LF UPJŠ a UNLP v Košiciach. Okrem toho absolvoval odborné stáže v Prahe, Londýne a Viedni. Pán profesor je zodpovedný za vedenie praktických cvičení a prednášok z predmetov neurológia a vedecká príprava. Je členom viacerých domácich aj zahraničných spoločností a expertných skupín. Okrem iných bol predsedom Európskej edukačnej komisie International Parkinson and Movement Disorder Society a v súčasnosti predsedá Scientific Evaluation Committee International Parkinson and Movement Disorder Society a Extrapyramidovej sekcii Slovenskej Neurologickej spoločnosti. Pán profesor je zakladateľom Centra pre zriedkavé extrapyramidové ochorenia v Košiciach a v súčasnosti je tiež projektovým lídrom Neuro misie zdravia SR. O vysokej odbornosti a profesionalite pána profesora svedčí bohatá publikačná činnosť v prestížnych zahraničných a domácich časopisoch (doteraz 116 vedeckých publikácií), ako aj vysoký počet ohlasov na vedeckú prácu, doposiaľ je registrovaných 1412 citácií v databázach WoS a Scopus, jeho H-index je 24.