Ilustračná foto - personál

Laura Gombošová pomáha pacientom s črevnými zápalmi a podvýživou

Gastroenterologička MUDr. Laura Gombošová, PhD. je uznávanou odborníčkou v oblasti gastroenterológie, špecializuje sa na chronické črevné zápaly, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída. Tieto ochorenia sú v posledných rokoch  na vzostupe u mladých ľudí, aj u seniorov. Pracuje  v Centre pre biologickú liečbu črevných zápalov a v Centre pre domácu parenterálnu a enterálnu výživu na II. internej klinike.

Chronické črevné zápaly, ako sú Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, predstavujú imunitne podmienené ochorenia. Pri Crohnovej chorobe môžu byť postihnuté rôzne časti tráviacej rúry od úst až po konečník, čo vedie k bolestiam, hnačkám aj komplikáciám, ako je krvácanie alebo zúženie čreva. Ulcerózna kolitída sa týka výlučne hrubého čreva, zápal sa pri tejto diagnóze prejavuje hlavne krvavými hnačkami, bolesťou brucha, chudnutím.

Črevné zápaly majú nielen črevné prejavy, ale často sa môžu prejaviť aj mimočrevne, napríklad na koži, kĺboch či očiach. Včasná diagnostika je preto dôležitá. „Pacient s chronickým črevným zápalom môže mať aj nenápadné príznaky ako nevýkonnosť, únava, chudnutie či mierne tráviace problémy. Včasnou diagnostikou a liečbou vieme predísť závažným komplikáciám, ktoré môžu viesť až k operáciám a vyoperovaniu časti čreva,“ vysvetľuje MUDr. Gombošová.

V Centre pre biologickú liečbu črevných zápalov sa používajú rôzne imunologické liečby, ktoré sú podávané pacientom so stredne ťažkými a ťažkými formami spomínaných ochorení, keď klasická liečba nezaberá. Biologická liečba lieči zápal a pomáha hojiť sliznicu čreva, s ústupom symptómov a zlepšením kvality života pacientov.

Liečba, ale aj edukácia pacientov a rodín

Okrem črevných zápalov sa MUDr. Gombošová venuje aj pacientom, ktorí trpia podvýživou v dôsledku poškodenia čriev alebo iných ochorení, predovšetkým onkologických. „V Centre pre domácu parenterálnu výživu zabezpečujeme podávanie výživy priamo do žíl pacientov, ktorí nemôžu prijímať potravu klasickou cestou. Infúzie si podávajú sami v domácom prostredí.“

Tento program umožňuje pacientom liečiť sa v domácom prostredí, čo výrazne zlepšuje ich komfort a kvalitu života. „Je dôležité, aby pacienti vedeli, že existujú špecializované centrá, ktoré im dokážu pomôcť, a ich liečba nemusí znamenať iba pobyt v nemocnici. Naša práca spočíva nielen v liečbe, ale aj v edukácii pacientov, aby vedeli, ako si podávať infúzie doma a taktiež v edukácii rodiny, aby nemusela prenechať starostlivosť o svojho blízkeho na zdravotnícke či sociálne zariadenia,“ dodáva MUDr. Gombošová.

Jej odhodlanie a odborné vedenie prinášajú nádej mnohým pacientom, ktorí trpia týmito náročnými ochoreniami a pomáhajú im viesť kvalitnejší a plnohodnotnejší život. „Snažím sa byť nielen lekárkou, ale aj ľudskou oporou pre pacientov s črevnými ochoreniami a pre tých, ktorí potrebujú špeciálnu výživu. Vidím, že táto práca prináša konkrétne výsledky, zlepšenia a dokáže doslova zmeniť životy pacientov, ktorí by inak bojovali s vážnymi komplikáciami bez adekvátnej pomoci. dodáva gastroenterologička z II. internej kliniky UNLP Košice a Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

HLASUJTE ZA LAURU GOMBOŠOVÚ V ANKETE MOJA LEKÁRKA

Lauru Gombošovú tento rok zaradila odborná porota Asociácie na ochranu práv pacienta (AOPP) medzi 10 lekárov z celého Slovenska, ktorí sa uchádzajú o mimoriadne ocenenie a priazeň verejnosti MȎJ LEKÁR, MOJA SESTRA 2024. Na ocenenie ju navrhol Slovak Crohn Club pre jej vysoko odborný, no zároveň citlivý a ľudský, pro pacientsky prístup. „Už samotná nominácia do top desiatky ma prekvapila a zároveň veľmi potešila.“

Internej medicíne, so špecializáciou gastroenterológia a výživa, sa venuje tri dekády. „Pacientovi, ktorý by sa chcel normálne najesť a kvôli svojim ochoreniam to nevie, dokážeme pomôcť parenterálnou výživou, podaním živín a vitamínov do žily. Pomáhame tak nielen pacientom s črevnými zápalmi , ale aj tým, ktorí sú už na paliatívnej onkologickej liečbe a sú na našu pomoc odkázaní.“

Inovatívne postupy v manažmente črevných zápalov

V rámci inovatívnych postupov v IBD na Slovensku intenzívne pracuje v oblasti terapeutického monitoringu biologických liekov (meranie hladín liekov a protilátok pri biologickej liečbe). Laura Gombošová sa venuje aj starostlivosti o tehotné pacientky s črevnými zápalmi, a tiež o IBD pacientov so syndrómom krátkeho čreva, či enterálnej a parenterálnej výžive.

۰Pacienti s IBD (Inflammatory Bowel Diseases) trpia chronickými zápalmi čriev. Patria tu Crohnova choroba a ulcerózna kolitída.

۰Crohnova choroba: Môže postihnúť akúkoľvek časť tráviaceho traktu, od úst až po konečník. Najčastejšie sa však zápal vyskytuje v oblasti spojenia tenkého a hrubého čreva

۰Ulcerózna kolitída: Zápal postihuje iba hrubé črevo a konečník.

Obe ochorenia sa prejavujú hnačkami, bolesťami brucha, únavou, stratou hmotnosti a krvácaním z čriev. Hoci presná príčina týchto ochorení nie je známa, predpokladá sa, že ide o kombináciu genetických faktorov, porúch imunitného systému a vplyvu prostredia, ktoré vedú k chronickému zápalu v črevách.

Liečba IBD zahŕňa diétne režimy, medikamentóznu terapiu, a v závažných prípadoch chirurgické zákroky. Cieľom liečby je vyhojenie črevného zápalu s ústupom ťažkostí a zlepšením kvality života.

Ocenenie „MȎJ LEKÁR“, „MOJA SESTRA“ 2024

Ôsma celoslovenská pacientska konferencia, ktorá sa uskutoční v dňoch 14. – 15. novembra 2024 v Bratislave, bude aj tento rok spojená s udeľovaním ocenení AOPP „MȎJ LEKÁR“ a „MOJA SESTRA“. Pacienti tým vzdajú hold výnimočným lekárom a sestrám, ktorí sú vďaka svojej empatii, obetavosti a vysokému nasadeniu pre nich mimoriadnym prínosom.

Zapojte sa aj vy a podporte svojím hlasom MUDr. Lauru Gombošovú, PhD.

Hlasovať môžete do 5. novembra 2024.