Ilustračná foto - personál

Neustále zvyšujeme kvalitu ošetrovateľskej starostlivosti o pacienta

Sestry, praktické sestry, sanitárky sa už po tretíkrát zúčastnili na školení „Preventívne postupy v starostlivosti o pacientov“. Program zahŕňal témy ako dezinfekcia rúk a povrchov, starostlivosť o inkontinentných pacientov, ako aj moderné trendy v prevencii dekubitov a v hojení rán. Praktické workshopy sestrám umožnili získať zručnosti v ošetrovaní rán a polohovaní pacientov. Ocenili nové poznatky, ktoré im odovzdávali kolegyne z Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM), či z Kliniky fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (KFBLR).
Aká je situácia v prevencii dekubitov po dvoch rokoch od spustenia špeciálneho programu v UNLP, informovala PhDr. Alena Kellnerová, MPH, námestníčka Úseku ošetrovateľstva.

Analýza a vyhodnotenie výskytu dekubitov v UNLP

Zlepšovať starostlivosť o pacienta, neustále zvyšovať kvalitu v ošetrovateľskej starostlivosti je pre A. Kellnerovú prioritou od jej nástupu do funkcie. „Musíme pritom brať ohľad na skutočnosť, že naša nemocnica je spádová pre celé východné Slovensko. Zaznamenávame zvýšený počet pacientov so zníženou pohybovou schopnosťou a dlhodobo imobilných, ktorí majú vysokú predispozíciu na vznik dekubitov. Z celkového množstva hospitalizovaných pacientov tvorili pacienti prijatí už s dekubitmi v uplynulom roku 2,3 %. „Tento počet výrazne znížiť nevieme, ale v rámci poskytovania komplexnej ošetrovateľskej starostlivosti môžeme identifikovať pacientov s vysokým rizikom vzniku dekubitov a tento proces zastaviť, prípadne aspoň spomaliť. A to práve vďaka individuálnemu plánu starostlivosti o každého pacienta,“ skonštatovala Kellnerová.
Dekubity, preležaniny, sa u pacientov vyskytujú vždy v súvislosti s inými ochoreniami, nevznikajú ako samostatná diagnóza. Za kľúčový faktor v ošetrovaní pacientov preto námestníčka považuje osvetu a edukáciu, aby sa predchádzalo vzniku dekubitov. Rovnako aj včasnú intervenciu, aby sa predišlo ich zhoršeniu a podporilo sa hojenie. Za tým účelom sa v UNLP už pred dvomi rokmi začalo s viacerými aktivitami zameranými na edukáciu v ošetrovateľskej starostlivosti, či v polohovaní pacientov.

Precízny monitoring situáciu s dekubitmi zlepšuje

Zaviedol sa precízny monitoring, systém hlásení a vykazovania pacientov s dekubitmi, čo tiež výrazne pomáha situáciu zlepšiť a sledovať stav každého pacienta individuálne. „Štatisticky vnímame, že ženy v porovnaní s mužmi, sú mierne náchylnejšie na vznik dekubitov. Za kritickú považujeme vekovú skupinu pacientov od 70 do 80 rokov,“ dodala Kellnerová. Celkový počet pacientov s dekubitmi sa v UNLP dlhodobo pohybuje na úrovni 3% z celkového množstva prijatých už s dekubitmi plus tých, ktorým vznikol dekubit počas hospitalizácie.
„Do projektu edukácie a prevencie proti dekubitom sme zapojili všetky pracoviská, kliniky a oddelenia nemocnice, zmenili sme spôsob hlásenia dekubitov, vytvorili sme dve špecializované ambulancie na Rastislavovej 43, aj na Triede SNP, kde sa môže informovať pacient, jeho blízki a náš zdravotnícky personál im poradí. Tieto ambulancie vykonávajú konziliárnu činnosť pre všetky pracoviská. Zamestnanci poverení riešením dekubitov edukujú zamestnancov pracovísk o prevencii, polohovaní a ošetrovaní dekubitov. Celý systém vyhodnocujeme a štatisticky spracovávame,“  uzavrela.

Sestry vzdelávajú sestry

Kľúčové faktory pri predchádzaní dekubitom sú: starostlivosť o pokožku, sledovanie predilekčných miest u pacienta, starostlivosť o lôžko, životospráva, hydratácia, starostlivosť o plienkovaného pacienta, rehabilitácia a mobilizácia, polohovanie. Vedúca sestra OAIM, Mgr. Slávka Olejárová, poukázala na riziko vzniku imobilizačného syndrómu.
Imobilita, podľa doby trvania, môže byť len prechodná, ale môže byť aj dlhodobá či trvalá. Trvalá imobilita je u pacientov, ktorí sú pripútaní na vozík, ochrnutí alebo ide o pacientov v bdelej kóme, či po úrazoch krčnej chrbtice. Práve o takých pacientov je nevyhnutné sa dôsledne starať.

„Predovšetkým správne polohovať pacienta pomocou polohovacích pomôcok na špeciálnych matracoch, dôsledne zabezpečovať hygienickú starostlivosť, ošetrovať kožu, zabezpečiť dostatočnú výživu a hydratáciu pacienta. Je dôležité pravidelne ošetrovať močový a vylučovací systém, hydratovať ho a starať sa o zavedené katétre,“ konštatuje vedúca sestra Olejárová.

Fyzioterapeutka: Je to o našom postoji  

Bc. Miroslava Vysocká, fyzioterapeutka z KFBLR, ktorá sa stará prevažne o imobilných pacientov na spinálnej jednotke Kliniky úrazovej chirurgie tvrdí: „Na to, aby sa výskyt dekubitov u pacientov minimalizoval, je veľmi dôležitá správna prevencia. Nie je to len o financiách na zabezpečenie materiálu, ale je to najmä o postoji, ochote a tiež o disciplíne.“
Zmena polohy je nevyhnutná „každé dve hodiny, a v noci každé tri hodiny. Zmena polohy neznamená pretočenie celého tela, sú situácie a stavy pacienta, pri ktorých stačí zmeniť polohu ruky a nohy.“ Fyzioterapeutka prezentovala kolegyniam viaceré polohy a možnosti, ako uľaviť pacientovi, pri rôznych zdravotných komplikáciách, či už leží na chrbte, alebo si jeho zdravotný stav vyžaduje polohu na bruchu. Kvalitný odborník myslí na všetky možné miesta, chrbát, hlavu, ale aj tvárovú časť, či ušné lalôčiky, kde sa tiež môžu prejaviť dekubity. Taktiež je potrebné dávať pozor na správne polohovanie chodidiel, aby nesprávna poloha nevyvolala iné zdravotné komplikácie. M. Vysocká odporúča, aby si každý zdravotník, ktorý sa stará o ležiaceho pacienta vyskúšal jednotlivé polohy sám na sebe. „Pokiaľ vám nie je poloha pohodlná, nebude ani pacientovi.“