Ilustračná foto - personál

V UNLP Košice pribúdajú prípady intoxikácie hubami

Hubárska sezóna je v plnom prúde, čo pocítili aj naše interné ambulancie. V posledných dvoch týždňoch sme v dôsledku nevhodnej konzumácie húb museli hospitalizovať jedenásť ľudí, z nich siedmi pacienti si vyžadujú zdravotnú starostlivosť na Jednotke intenzívnej starostlivosti. V jednom prípade ide o otravu muchotrávkou zelenou.

Prevencia

Jesenná idyla v lese sa dokáže rýchlo zmeniť na drámu, najmä vtedy ak sa necháme zmiasť nádherným hubárskym „úlovkom“. Niekedy totiž zbierame huby príliš staré alebo veľmi mladé, ktoré sa nedajú jednoznačne rozpoznať. V rozlišovaní húb nám často poradia mobilné aplikácie, no nemusia to byť stopercentní spoľahliví radcovia. Zdravotným ťažkostiam po konzumácií húb sa môžu návštevníci prírody vyhnúť, ak dodržia nasledovné odporúčania odborníkov:

  • nezbierame a nekonzumujeme huby, ktoré nepoznáme, alebo nie sme si nimi istí,
  • nezbierame príliš staré huby (hnilobné procesy), ani príliš mladé huby (nie vždy sa dá rozpoznať druh),
  • huby dlhodobo neuskladňujeme,
  • ak huby konzumujeme, dostatočne ich tepelne upravíme,
  • sporné huby by nemali konzumovať predovšetkým deti do 10 rokov, tehotné a dojčiace ženy.

Príznaky otravy

Ak si napriek všetkému pochybnú hubu do košíka uložíme a rozhodneme sa ju tepelne spracovať, hazardujeme so svojím zdravím. Príznaky otravy hubami závisia od konkrétneho druhu, množstva a spôsobu spracovania požitej huby (rôzne huby obsahujú rôzne toxíny), ale aj od veku konzumenta a jeho chronických ochorení. „Najčastejšie sú gastrointestinálne príznaky ako nevoľnosť, pocit na zvracanie, zvracanie, hnačky, kŕče a bolesti brucha. Tieto príznaky sa môžu vyskytnúť tak pri otrave jedovatými hubami, ako aj po požití jedlých húb, ktoré sú dlhodobo nesprávne skladované a nedostatočne alebo nesprávne upravené na konzumáciu,“ opisuje internistka – diabetologička MUDr. Lucia Kizeková, MHA, MPH, zástupkyňa prednostu IV. internej kliniky. Niektoré druhy húb, napr. strmuľky a niektoré vláknice môžu vyvolať neurotoxické príznaky – suchosť v ústach, červeň v tvári, búšenie srdca, pocit tepla, dezorientácia, nepokoj. Pre holohlavce sú zase typické halucinogénne príznaky.

Kedy vyhľadať pomoc?

Dôležité je príznaky nepodceniť, najmä ak si nie sme istí, aké huby sme konzumovali a po objavení sa ťažkostí čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc. Ak sú dostupné časti húb alebo celé plodnice, doniesť ich so sebou. „Po vyšetrení intoxikovaného pacienta kontaktujeme Národné toxikologické informačné centrum s dostupnosťou konzultácií 24 hodín. Odoberáme vzorky krvi, moču, prípadne aj húb a posielame na rozbor do Ústavu súdneho lekárstva v Košiciach. Pacient je obyčajne hospitalizovaný. Liečba závisí od príznakov a výsledkov toxikologickej analýzy,“ dopĺňa doktorka Kizeková.

Pozor na smrteľne jedovatú hubu

Muchotrávka zelená môže svojím vzhľadom pripomínať iné jedlé huby – bedľu alebo plávku. „Otrava touto hubou sa začína prejavovať 6 až 24 hodín po jej požití pocitom nevoľnosti, prudkým zvracaním, bolesťami brucha a vodnatými hnačkami. Ťažkosti sa za 1 – 2 dni môžu zmierniť, ide však len o prechodné zlepšenie a na štvrtý až piaty deň dochádza k rozvoju kómy, zlyhaniu pečene a obličiek,“ varuje odborníčka a dodáva: „V takomto prípade je potrebné okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Niektoré ďalšie jedovaté huby, ktoré spôsobili našim pacientom zdravotné komplikácie:
biela forma muchotrávky zelenej,
pečiarka jarabičia,
pečiarka páchnuca,
hríb satanský,
bedlička páchnuca,
muchotrávka slamovožltá,
lúčnica kužeľovitá.

V prípade konzultácií môžete kontaktovať linku pre akútne intoxikácie Národného toxikologického informačného centra:  +421 2 5477 4166