V UNLP Košice sa nutriční terapeuti rozhodli pacientske stravovanie skvalitniť a ponúknuť pomoc pacientom s tým, ako pri príprave jedál postupovať doma. „Máme k dispozícii prvú Nutričnú poradňu, pre hospitalizovaných pacientov v našej nemocnici, ale aj pre pacientov už prepustených do domácej liečby, ktorí naďalej potrebujú dodržiavať liečebnú výživu. Môžu nás kontaktovať aj pacienti iných zdravotníckych zariadení, ktorí majú záujem o poradenstvo v oblasti výživy,“ hovorí Bc. Gabriela Koščová, vedúca nutričná terapeutka Oddelenia liečebnej výživy UNLP a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR v odbore Nutričný terapeut, ktorá s víziou zriadiť špeciálnu poradňu prišla.
Aby jedlo bolo liekom
V prípade pacientov nemocníc nehovoríme o redukčnej diéte, ale o liečebnom diétnom stravovaní, ktoré je potrebné pre rôzne typy diagnóz. „Čo sa týka liečebnej výživy, základný diétny systém pozná 14 diét, v súčasnosti nám to už nepostačuje. Chýbajú v ňom niektoré alergie, intolerancie, rôzne kombinácie diét, takže sme si museli pridať diéty, napr. diétu pri užívaní warfarínu, alebo pre pacientov so stómiou, čo k dnešnému dňu znamená, že máme k dispozícii približne 100 diét,“ vysvetľuje G. Koščová. Dbá sa pritom aj na sezónnosť, či na miestne zvyklosti. „Aj pri liečebnej diéte sa snažíme zaraďovať modernejšie jedlá a niekedy i jedlá svetovej kuchyne.“
Alfou a omegou pri príprave liečebnej výživy sú mnohokrát konkrétne technologické postupy. Každý kuchár, ktorý varí pacientsku stravu, musí byť zaškolený ako postupovať. Prácu kuchárom uľahčujú aj konvektomaty a moderné novinky na prípravu jedál.
Čo nám chutí, je vyslovene subjektívne
Jedlo a strava sú vysoko subjektívnou záležitosťou. „Väčšina pacientov má nejaké obmedzenia, buď je strava nemastná, neslaná, alebo kašovitá. Pokiaľ sa k tomu pridá nechutenstvo z dôvodu choroby, len ťažko docielime 100% spokojnosť pacienta. Sú však pacienti, ktorí obmedzenia nemajú a pre tých sa snažíme zaradiť osvedčené regionálne jedlá, o ktorých vieme, že tradične chutia. Nechýbajú prívarky, cestoviny, hydina, segedín, ale aj parené buchty, šišky, palacinky a rezeň by si priali asi aj každý druhý deň, nielen pacienti, ale aj naši zamestnanci,“ tvrdí odborníčka.
Nová nutričná poradňa UNLP
Nutričné poradkyne v súčasnosti v poradni poskytnú desať základných diét: pri chorobách obličiek, pri novozistenom vysokom krvnom tlaku, pri zistenej cukrovke 2. typu, pri dlhodobom ochorení pankreasu, kardiovaskulárnych zdravotných problémoch, či pri alergii na histamín alebo intolerancii laktózy, tiež pre pacientov, ktorí musia užívať Warfarin. „Sú ochorenia, ktoré si liečebnú výživu vyžadujú na celý život. V poradni chceme pomáhať pacientom, ktorí odchádzajú do domácej starostlivosti a musia vo svojej liečebnej výžive pokračovať,“ hovorí vedúca nutričná terapeutka Koščová a zdôrazňuje, že Oddelenie liečebnej výživy spolu s Referátom stravovania UNLP zabezpečuje najviac stravovania pre pacientov na Slovensku. Ako hlavná odborníčka MZ SR v odbore Nutričný terapeut plánuje presadiť zmenu koncepcie nutričných terapeutov, aby sa bežnou súčasťou nemocníc stali nutričné ambulancie.
Viac o činnosti nášho Oddelenia liečebnej výživy sa dozviete na našej webovej stránke:
https://unlp.sk/oddelenie/oddelenie-liecebnej-vyzivy/
Pre viac informácií o nutričnej poradni kliknite TU